HUGO

Přihlášení:

Přezdívka:

Heslo:



Registrace

Čokoláda a její historie


Čokoláda, ta může za „nádherné“ tvarování křivek. Ale čokoláda také působí jako zklidňující balzám na nervy. Kakaovník roste pouze v tropických oblastech a přitom má své příznivce hlavně v chladnějších částech světa. Sami Afričané jí čokoládu jen málo. Jedním z důvodů je, že se čokoláda snadno roztéká. Tuk obsažený v kakaových bobech, kakaové máslo, přechází do tekuté formy už při teplotě okolo 32 C. Ve spotřebě čokolády vedou Evropané, z nich především Švýcaři, Němci a Belgičané. Většina Evropanů konzumuje čokoládu v pevné formě bonbónu, tabulky nebo tyčinky. Tento způsob prodeje čokolády se objevil v Londýně až v roce 1847. Předtím se čokoláda pouze pila. Samotná historie bonbónů sahá až do 8. stol. n.l., a to do Arábie. Tam se vyrobená cukrová hmota nazývala: „fandi chsai“ a podobala se dnešním bonbónům. Olmékové pěstovali kakaovník ještě před rokem 1000 př. n. l. O tisíc let později si Mayové pochutnávali na neslazené čokoládě smíchané s vodou. Mayští šlechtici, kteří navštívili Španělsko s dominikánskými mnichy v roce 1544, s sebou přivezli koktejl z pražených a mletých kakaových bobů, vody, vína a papriček, Po přidání cukru tento nápoj své příznivce také v Evropě. Cukr se poprvé objevuje kolem roku 600 v Persii a získával se pouze z cukrové třtiny. Do Evropy se exportoval jako luxusní zboží, kde se cukrové výrobky konzumovaly především na královských dvorech. Plantáže cukrové třtiny se rozšířily po objevení Ameriky do karibské oblasti a Jižní Ameriky. Na sklizeň třtiny byli používáni otroci dovezení z Afriky. Obrat nastal až v polovině 18. stol., kdy Němec Marggraf objevil v cukrové řepě tentýž cukr, jaký obsahuje cukrová třtina. Za dalších padesát let se podařilo získat z cukrové řepy první cukr a v roce 1801 byl ve Slezsku založen první cukrovar na zpracování cukrové řepy. Konkurenční boj mezi cukrem z cukrové třtiny a cukrové řepy způsobil dramatický pád cen cukru. Ten se stal od poloviny 19. století běžnou potravinou. V té době došlo také k rozvoji průmyslové výroby bonbónů. Předtím se vyráběly hlavně v lékárnách, kde se také prodávali. Dnes si už čokoládu můžeme koupit téměř všude. Každý si čokoládu oblíbil, ať hořkou nebo mléčnou nebo s oříšky, to je jedno. Čokoláda chutná všem a nevím jak vy, ale já bych bez ní asi nepřežila.

Rinha


Zatím nehodnoceno

Pro ohodnocení se musíte přihlásit!

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit!

Nenalezeny žádné komentáře

Created by Erbureth, Erbureth@seznam.cz